Връщане към сайта

РЕЧНИК: СЪСТАВКИ И ОСНОВНИ ДЕЙСТВАЩИ ВЕЩЕСТВА

  CATTIER

 

 

A Б B Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ш Щ Ъ Ю Я
СЪСТАВКИ И АКТИВНИ ВЕЩЕСТВА

 

За да намерите в таблицата съставки, чиито наименования се състоят от няколко думи, моля търсете по основната дума. Примери:

За Етилов алкохол търсете “алкохол” – на “А”; за Екстракт от кокосов орех, търсете “орех” – на “О”; за Восък от черно жито търсете “жито”- на “Ж” и т . н.

 

A

АЛКОХОЛ - ЕТИЛОВ алкохол (спирт) /ALCOOL ETHYLIQUE (Alcohol denat.)/: има бактерицидно и антисептично действие

Съдържа се в продуктите от асептичмната гама - Gamme Aseptic

 АЛКОХОЛ - ИЗОПРОПИЛОВ алкохол (спирт) /ALCOOL ISOPROPYLIQUE (Isopropyl Alcohol)/: има бактерицидно и антисептично действие

Съдържа се в продуктите от асептичмната гама - Gamme Aseptic

АЛОЕ ВЕРА /ALOE VERA (Aloe Barbadensis)/:противовъзпалително, хидратиращо, успокояващо и предпазващо действие

От листата на Aлое вера се екстрахира гел с изключителни свойства. Той е бил използван от преди повече от 3000 години от египтяните заради неговите медицински и мистични свойства.

Богат на витамини, аминокиселини, минерали и противовъзпалителни съставки, той позволява да бъдат облекчени кожните болки (одрасквания, порязвания, изгаряния, ухапвания от насекоми) и ускорява зарастването на раните.

Съдържа се в следните продукти: Masque Argile Rose - Peaux sensibles, Gommage Argile Blanche -Tous types de peaux, Gel Douche - Apaisant ; хидратиращ крем за мъже GUEULE D’ANGE


 

АРГАН /ARGAN (Argania Spinosa)/: хидратиира, укрепва, възвръща еластичността, благоприятства възобноваването на клетките, действа срещу бръчките, придава блясък

Маслото от арган, истинска съставка на красотата, се извлича от плодовете на дървото арган, което расте главно в югозападните области на Мароко. То е познато и се използва от векове от мароканските жени заради неговите хранителни и козметични свойства.

Свойствата му да хидратира и подхранва го правят много ценна активна съставка на грижите за лицето, тялото, а също така и за косата. Маслото от арган притежава многобройни достойнства. То позволява да бъде пречистена кожата, запазва нейната еластичност и гъвкавост, укрепва и благоприятства обновяването на клетките. Богато на витамин Е, то е също така много добра регенерираща и забавяща стареенето съставка.

Съдържа се в следните продукти: Nectar Eternel – Soin anti-âge, antirides, Eclat de Rose – Concentré regard, Sève Florale - Sérum lissant, revitalisant, Huile Botanique – Concentré de beauté

Връщане в началото на страницата

 

Б

БАДЕМ - СЛАДЪК /AMANDE DOUCE (Prunus Amygdalus Dulcis)/: подхранва, омекотява, успокоява

Бадемовото дърво произхожда от Централна Азия. И в наши дни то се отглежда в средиземноморските области и в Северна Африка, но расте и в диво състояние.

Богато на протеини и минерални соли, маслото от сладък бадем е признато заради своите изключителни качества да подхранва, омекотява и успокоява. Източник на витамини А и В, то е изключително подходящо за грижи за кожата на бебетата.

Съдържа се в следните продукти: Gamme bébé (с изключение на Eau pour la Toilette), Huile végétale d’Amande Douce Bio и non Bio, Savon Doux Végétal - SURGRAS KARITE

Връщане в началото на страницата


 

БАМБУК /BAMBOU/:

Бамбукът произхожда от Китай, където е неразделна част от живота и културата на местните хора. Расте и в Африка, Австралия и Южна Америка ...

Богат на силиций, желязо, витамин В, калций, целулоза и протеини, той се използва под различна форма в козметиката заради свойството му да подхранва и омекотява.

Стрит Бамбук (пудра) /Poudre de Bambou (Bambusa Arundinacea Stem Extrac)/t: мек и естествен ексфолиант


Съдържа се в Gel Douche - Exfoliant

Екстракт от бамбук /Extrait de Bambou ( Bambusa Arundinacea Stem Extract)/: подхранващ и омекотяващ


Съдържа се в Gommage Argile Blanche -Tous types de peaux

Връщане в началото на страницата


 

Сърцевина от бамбук /Moelle De Bambou (Bambusa Vulgaris)/: подхранва, заздравява, омекотява.
Извлечена от сърцето на бамбука, сърцевината от бамбук допринася за мекотата на косата, за нейното заздравяване и подхранване в дълбочина.

Съдържа се в Shampooing Moelle de Bambou - Cheveux secs

БЕТАИН /Dérivé de Coprah et Betaïne (Cocamidopropyl Betaïne)/ : почиства нежно

Съдържа се в Moussant Familial

Бетаинът (Cocamidopropyl bétaïne) е дериват от копрата, която е изсушеният белтък от кокосовия орех. Той е една от най-нежно почистващите активни съставки.

Връщане в началото на страницата


 

БРОМЕЛАИН /BROMELAÏNE (Bromelain)/: действа срещу зъбната плака и зъбния камък

Бромелаинът е ензим, който се извлича от стъблата и пресния сок на ананаса. Притежава способността да действа срещу зъбния камък и зъбната плака като въздейства върху самата природа на образуването на зъбната плака, разкъсвайки пептидните връзки между гликопротеините, които служат като цимент в зъбната плака. Той се съчетава с папаина за постигане на оптималната ефективност.

Съдържа се в следните продукти: ERIDENE - Formule Originale, ERIDENE - Haleine Fraîche, ERIDENE - Gencives Fragiles, ERIDENE - Poudre Blanchissante

Връщане в началото на страницата


 

БУК - ПЪПКИ ОТ БУК /BOURGEON DE HETRE (Fagus Sylvatica Bud)/: намалява бръчките, има стимулиращо, хидратиращо и реструктуриращо действие

Букът е дърво, което произхожда от Европа. В неговите пъпки има много ценни богатства за козметиката: флавоноиди, пептиди и аминокиселини, които стимулират клетъчния метаболизъм. Динамизиращи и хидратиращи, пъпките от бук позволяват да се увеличи внасяното количество кислород в клетките, както и да се подсили структурата на епидермиса. В козметиката се цени заради свойствата да предотвратява стареенето, както и заради реструктуриращите си и изглаждащи свойства.


Съдържа се в Nectar Eternel – Crème anti-âge, anti-rides

Връщане в началото на страницата

 

В

ВОДОРАСЛИ /ALGUE/:

Морските водорасли, добивани и отглеждани главно по бретонското крайбрежие на Франция, в козметологията се ценят заради богатото съдържание на аминокиселини, минерални соли, олигоелементи и витамини, които подхранват епидермиса, благоприятстват обновяването на клетките и микроциркулацията, допринасят за блясъка на кожата. Те притежават и многобройни други качества: хидратират, регенерират, реминерализират, дезинтоксифицират. Използват се също и за постигане на грациозна фигура заради способността им да отводняват организма и да го правят да отслабне.


 

ЕКСТРАКТ ОТ ЗЕЛЕНИ МИКРОВОДОРАСЛИ /EXTRAIT DE MICROALGUE VERTE (Chlorella vulgaris)/: укрепва кожата, възвръща еластичността, премахва торбичките под очите, активизира микроциркулацията, придава блясък на кожата

Много богат на аминокиселини и олигопептиди, екстрактът от зелени микроводорасли се цени в козметологията заради многобройните му свойства. Той придава стегнатост и еластичност и увеличава синтеза на колагена, еластина и протеините, които осигуряват кохезията между дермата и епидермиса. Използва се също за грижи за околоочния контур с цел да бъде намалена пигментацията на торбичките и увеличена прозрачността на кожата благодарение на неговото въздействие върху микроциркулацията.

Съдържа се в следните продукти: Nectar Eternel – Soin anti-âge, anti-rides, Eclat de Rose – Concentré regard

Връщане в началото на страницата


 


 


 

ЕКСТРАКТ ОТ ЧЕРВЕНИ ВОДОРАСЛИ /EXTRAIT D’ALGUE ROUGE (Palmaria Palmata)/: намалява притока на кръв, активизира микроциркулацията

Екстрактът от червени водорасли въздейства на микроциркулацията. В козметологията се използва, например, при грижите за околоочния контур с цел по-доброто отводняване на кожата и оттам за намаляване размера на торбичките.

Съдържа се в Eclat de Rose – Concentré regard

Връщане в началото на страницата


 

ВЪРБА – ПЛАЧУЩА ВЪРБА /BOIS DE SAULE (Salix Nigra)/: противопърхутно и антимикробно действие, регенерира и предпазва

Плачущата върба е дърво, което се среща главно в умерените климатични пояси на северното полукълбо. Нейната кора притежава лечебни свойства, познати от древността.

Богат на салицилова киселина, екстрактът от дървесина на плачущата върба е ценен в козметологията заради неговото антипърхутно, регенериращо, антимикробно и защитно действие.

Съдържа се в Shampooing Bois de Saule - Antipelliculaire 

Връщане в началото на страницата


 


 

 МОРСКИ КОПЪР- КРИСТ МАРИН /CRISTE MARINE (Chrithmum Maritimum)/: забавя стареенето

Морският копър - Крист марин е морско растение, разпространено по френското крайбрежие, което расте по отвесните и стръмни скали по морския бряг.

Богат на олигоелементи, минерални соли, витамин С и йод, Крис маринът се цени в козметологията заради неговото антирадикално действие и способността му да хидратира и почиства. Истинска активна съставка против стареенето, той има свойството да укрепва и регенерира, способства за засилване на синтеза на протенините на кожата и за намаляване на дълбочината и броя на бръчките.

Съдържа се в Nectar Eternel – Crème anti-âge, anti-rides

Връщане в началото на страницата

 

Г

ГЛИНА /ARGILE/ :

Глината е една интелигентна материя, която притежава неизброими достойнства. Истинска « Пръст на красотата -Terre de Beauté » тя има едновременно антивъзпалително действие и спомага за заздравяване на раните, действа антисептично и реминерализира, почиства и тонифицира, омекотява и подхранва, абсорбира и регенерира, възстановява равновесието и обогатява с кислород, задържа притока на кръв и ревитализира…


 

Бяла глина /L’argile blanche /: абсорбира, намалява притока на кръв, успокоява, омекотява, защитава, реминерализира, действа като антисептик, благоприятства премахването на токсините и за възстановяването клетките.

Бялата глина подхожда за всички типове кожа, даже и за най-деликатните. Тя има реминерализиращо действие и благоприятства отстраняването на токсините.

Съдържа се в следните продукти: Gommage Argile Blanche -Tout types de peaux, Masque Argile Jaune - Peaux sèches, Masque Argile Verte - Peaux grasses, Crème mains,Gel Douche - Dermoпредпазва Hydratant, Gel Douche - Sport, Gel Douche - Exfoliant, Savon Doux Végétal - ARGIMIEL, Savon Doux Végétal - SURGRAS KARITE,Masque Purifiant, DENTARGILE - Anti-Tartre, DENTARGILE - Argile Verte, DENTARGILE - Gencives Irritées, DENTOLIS - Protection des Gencives

Връщане в началото на страницата


 

Жълта глина /L’argile jaune /: абсорбира, ексфолира, изглажда, тонифицира, премахва нечистотиите, забавя образуването на мастни секреции.

Жълтата глина подхожда за сухите и чупливи кожи. Богата на минерали, тя стимулира, засилва снабдяването с кислород и подобрява тонуса.

Съдържа се в следните продукти: Masque Argile Jaune - Peaux sèches, Savon Doux Végétal - ARGIMIEL

Връщане в началото на страницата


 

Зелена глина /L’argile verte/: абсорбира, реминерализира, ревитализира, регенерира, действа антисептично, регулира излишъка на мазнини.

Зелената глина се препоръчва за нормална до мазна кожа. Тя е много ефикасна за абсорбиране на излишната мазнина по кожата. Може да бъде използвана и като маска за кожата на главата за регулиране на мазнините на коса, която има тенденция към омазняване.

Съдържа се в следните продукти: Masque Argile Verte - Peaux grasses, Shampooing Argile Verte - Cheveux gras,  Argile prête à l’emploi, Savon Doux Végétal - ALARGIL, DENTARGILE - Argile Verte, DENTARGILE - Rafraîchissant,DENTARGILE - Anti-âge и fortifiant, DENTARGILE - Gencives Douloureuses


 

Розова глина /L’argile rose /: омекотява, регенерира, детоксикира

Розовата глина е изключително препоръчителна за нежните, чувствителни и силно реагиращи на външно въздействие кожи. Богата на олигоелементи, тя омекотява и възвръща блясъка на чувствителните кожи.

Съдържа се в следните продукти: Masque Argile Rose - Peaux sensibles, Gel Douche - Apaisant


Връщане в началото на страницата


 

ГЛИЦЕРИН /GLYCERINE (Glycerin)/: хидратира, заглажда и омекотява

Растителният глицерин се получава от растението рапица, което се среща в Европа.

В козметиката той се използва заради успокояващото му и омекотяващо действие, което позволява кожата да стане мека и да бъде предпазена от изсушаване. Действа и като отличен омекотител на кожата.

Съдържа се в следните продукти: Elixir Végétal, Songe Fleuri, Caresse d’herboriste, Nuage Céleste, Lotion Почиства, Gel Crème Purifiant, Crème Réparatrice - Pieds secs, Lait-Spray Délassant - Pieds échauffés, Shampooing Bois de Saule – Antipelliculaire, Shampooing Moelle de Bambou - Cheveux secs, Shampooing Soluté de Yogourt - Usage fréquent, Shampooing Vinaigre de Romarin - Cheveux gras, Gamme Savons, Gamme Gynea, Gommage Argile Blanche -Tous types de peaux, Lait de Toilette Bébé, Crème Hydratant Bébé, Mousse Lavante Bébé, Gel Moussant Extra-Doux Bébé, Gamme Aseptic

ГРЕЙПФРУТ /PAMPLEMOUSSE (Huile essentielle) (Citrus Paradisi)/: почиства, стимулира, съживява, регенерира

Грейпфрутът произхожда от Азия, където расте в топлите региони. Днес основно се отглежда в Калифорния.

Етеричното масло от грейпфрут, извличано от кората на плода чрез изстискване, оказва тонизиращо въздействие върху кожата и особено се препоръчва за кожи с тенденция към омазняване, които то пречиства. Благодарение на богатото съдържание на биофлавоноиди, които действат като свободни антирадикали, то позволява да се води борба срещу проявите на стареене. То е ценено също така като грижа за косата, тъй като намалява нейното окапване.

Съдържа се в следните продукти: Shampooing Bois de Saule - Antipelliculaire,Lait Corporel Hydratant - Régénérаnt

Връщане в началото на страницата

 

Д

DMS® :

DMS® е комплекс от натурални съставки. Той е богат на cерамиди, фосфолипиди и амино киселини, подхранващи и регенериращи вещества, които позволяват да се хидратира кожата в дълбочина и за продължително време.

Връщане в началото на страницата

Джинджифил - Коренът от джинджифил : Джинджифилът се използва от векове в Китай, за да поддържа разновесието между Инг и Янг. Богат на флаваноиди и минерали, той се слава със своите антиоксидантни, противовъзпалителни и ободряващи свойства. Освен това, джинджифилът има антисептички и стягащи свойства.

Връщане в началото на страницата

 

Е

ЕВКАЛИПТ (етерично масло) /EUCALYPTUS (Huile essentielle) (Eucalyptus Globulus)/: има антисептично, регенериращо, стимулиращо действие

Еквалиптът е дърво, чиято родина е Австралия. Абригените го използват за активизиране на кръвообръщението и за лекуване на рани. Съществуват около 300 вида еквалипт, но най-използваните етерични масла са етеричното масло от eucalyptus globulus и етеричното масло от eucalyptus radiata, които се извличат от листата.

Наред с другото, евкалиптът има отлични бактерицидни и антипърхутни свойства. Използва се също така за лекуване на изгаряния, при които той помага за възстановяване на тъканите и за зарастване на раните.

Съдържа се в Shampooing Vinaigre de Romarin - Cheveux gras

Връщане в началото на страницата

 

Ж

ЖИТО - ВОСЪК ОТ ЧЕРНО ЖИТО /CIRE DE BLE NOIR (Polygonum Fagopyrum Seed)/: хидратира, против торбички под очите

Черното жито, известно също под името елда, не е разновидност на пшеницата или друга житна култура, а цъфтящо растение, отглеждано заради семената му, които се използват като храна.

Богат на фитостероли и ненаситени мастни киселини, восъкът от черно жито се използва в козметологията за интензивно хидратиране на епидермиса и за смекчаване на мастните торбички под очите.

Съдържа се в Eclat de Rose – Concentré regard, душ-гел за мъже CABINE de BAIN 


 

ЖОЖОБА /JOJOBA (Buxus Chinensis): регенерира, предпазва, възстановява равновесието, действа противовъзпалително

Жожоба е растение, което расте главно в безплодните райони на Мексико и в южните щати на САЩ. От неговите семена се извлича масло, наречено още « Злато на пустинята », много широко използвано в козметиката, тъй като е сравнимо със секрецията на мастните жлези на кожата и притежава многобройни свойства. Използва се също така под формата на естер или екстракт.

Жожоба защитава, омекотява и придава гладък и копринен вид на кожата. Притежава също така антивъзпалителни и регенериращи свойства. Маслото от жожоба е ценено и като масло за масаж. То попива лесно и не оставя усещане за мазнота.

Зърната от жожоба, приготвяни от маслото, позволяват кожата да бъде нежно ексфолирана, като се възползва същевременно и от свойствата на жожоба да хидратира и подхранва.

Съдържа се в следните продукти: Gamme Laits Corporels Hydratants, Secrи Botanique, Elixir Végétal, Songe Fleuri, Crème Réparatrice - Pieds secs, Masque Purifiant, Masque Argile Jaune - Peaux sèches,  Masque Argile Verte - Peaux grasses, Gommage Argile Blanche - Tous types de peaux, Crème Mains, Crème Hydratant bébé, Touch’Express

Връщане в началото на страницата

 

З

ЗДРАВЕЦ /GERANIUM (Pelargonium Graveolens)/: успокоява, омекотява

Етеричното масло от здравец се получава чрез дестилация на стеблата и листата на истинския, див здравец.

Търсено заради неговото благотворно въздействие върху кожата, етеричното масло от здравец е много добро за сухи кожи, защото ги успокоява и омекотява.

Съдържа се в следните продукти: Crème Réparatrice - Pieds secs, Lait Corporel Hydratant - Nourrissant,  Savon Doux Végétal – SURGRAS Karité, Gamme Gynea, Masque Argile Jaune - Peaux sèches

Връщане в началото на страницата

 

 

И

ИЛАНГ-ИЛАНГ (етерично масло) /YLANG-YLANG (Huile essentielle) (Cananga odorata)/: хидратира, има антисептично действие

Наричан също “Ароматно дърво”, иланг-иланг е дребно тропическо дърво от Далечния изток, което расте на Филипините, както и на островите Ява, Суматра и Мадагаскар. Изразът “иланг-иланг” означава “цвете на цветята” . Етеричното масло се получава от цветовете, които могат да бъдат бледолилави, розови или жълти, но най-доброто масло се получава от жълтите цветове, набрани рано сутрин в началото на лятото.

Етеричното масло от иланг-иланг е много ценено и използвано в козметологията заради финия му и приятен мирис, както и заради другите негови тайни на красотата. То е ефикасно както за мазните, така и за сухите кожи, тъй като спомага за регулиране на секрецията на мастните жлези. При грижите за косата иланг-иланг стимулира израстването отново на косата като тонифицира окосмената кожа.

Съдържа се в Shampooing Vinaigre de Romarin - Cheveux gras

Връщане в началото на страницата

Императорско Цвете /Fleur d’Impératoire - imperatoria/ : цветовете на Imperatoria имат естествени противо-възпалителни свойства, стимулира и спомага за клетъчното възобновяване, заздравява порезни рани и възстановява епидермиса.

 

Съдържа се в: балсам за след бръснене /Baume après- rasage / PARE-FEU

Връщане в началото на страницата

 

Й

ЙОГУРТ - ЕКСТРАКТ от ЙОГУРТ /SOLUTE DE YOGOURT (Yogurt Extract)/: омекотява, разплита, хидратира и подсилва

Богат на лактоза, млечна киселина и протеини, лактосерумът от екстракта от йогурт е ценен заради благотворното му действие върху кожата и косата. Той омекотява, хидратира, подсилва и разплита косата.

Съдържа се в Shampooing Soluté de Yogourt - Usage fréquent, Moussant Familial

Връщане в началото на страницата

 

K

Какао - Пикантно Какао /Cacao Épicé/ : Енергизиращо, пречистващо, предпазващо, успокояващо и противо-възпалително действие, ПИКАНТНОТО КАКАО / Cacao Epicé / е фито-комплекс съставен от КАКАО и 3 вида подправки (Джинджифил, Кардамом и Бял Пипер) с много полезно действие. Тези съставки тонизират, предпазват и ободряват кожата.

 

Съдържа се в следните продукти: душ-гел за мъже CABINE de BAIN ; дезодорант спрей за мъже SAFE-CONTROL ; хидратиращ крем за мъже GUEULE D’ANGE; почистващ освежаващ гел за мъже SANG-FROID; пяна за бръснене FINE LAME; балсам за след бърснене PARE-FEU

Връщане в началото на страницата

 

Какаото: използвано от АЦТЕКИТЕ, които с него са лекували рани, напукване на кожата и изгаряния, Какаото е също така мощен антиоксидант, като Гроздето и Чая. Наистина, то е наситено с полифеноли, който се борят със свободните радикали и предпазва кожата от външните въздействия като UV лъчите и замърсяването на въздуха. Богато на мастни киселини, минерали и олиго-елементи, какаото подхранва и омекотява кожата. И накрая, заради съдържанието на енергетични молекули (théobromine, caféine), то е чудесен тоник.

 

Съдържа се в следните продукти: душ-гел за мъже CABINE de BAIN ; дезодорант спрей за мъже SAFE-CONTROL ; хидратиращ крем за мъже GUEULE D’ANGE; почистващ освежаващ гел за мъже SANG-FROID; пяна за бръснене FINE LAME; балсам за след бърснене PARE-FEU

Връщане в началото на страницата

 

КАМФОР /CAMPHRE (Camphor): успокояващ, с антисептично и анестезично действие

Камфорът се получава чрез дестилация на дървесината на камфоровото дърво, ниско дърво, произхождащо от Югоизточна Азия

Етеричното масло от камфор е известно със своите тонизиращи, стимулиращи, антисептични и анестезични свойства.

Съдържа се в Gel Douche - Sport

Връщане в началото на страницата


 


 

КАРАМФИЛ - ЦВЯТ ОТ КАРАМФИЛОВО ДЪРВО /етерично масло/ /FLEUR DE GIROFLIER (Huile essentielle) (Eugenia Caryophylus)/: почистващо и антисептично действие

Карамфилът е малко дърво, което произхожда от вулканичните острови на Молукския архипелаг в Индонезия. Карамфилът е познат от много отдавна в Китай и Средиземноморския басейн. Етеричното масло се извлича от опашчиците на цветчетата и от листата, които се сушат и дестилират.

Етеричното масло от цветовете на карамфил е известно с почистващите си и антисептични свойства.

Съдържа се в Shampooing Vinaigre de Romarin - Cheveux gras 

КАРДАМОМ - Зърната от Кардамом : кардамомът идва от Индия, има силно укрепващо действие върху кожата. Той тонизира и стимулира тенът, като го прави здрав и блестящ. кардамомът е богат на естествени антиоксидантни сулфити.

Съдържа се в следните продукти: дезодорант спрей за мъже SAFE-CONTROL ; дезодорант спрей за жени BRUME ACTIVE

Връщане в началото на страницата

 

 

КАСИС - СЕМКИ ОТ КАСИС /PEPINS DE CASSIS (Ribes Nigrum (Black Currant) Seed)/: възвръща равновесието, подхранва, действа активно срещу свободните радикали

Произхождащ от северните региони, касисът е малък храст, който расте в диво състояние. Днес той се отглежда в Европа и във Франция, в частност, заради плодовете, в които бяха открити ценни за козметологията свойства.

Използва се главно под формата на екстракт или масло, което уравновесява и подхранва кожата. Екстрактът или маслото от семки от касис възвръща устойчивостта и еластичността на клетъчната мембрана. Нещо повече, богатото съдържание в него на витамин Е го превръща в ефикасна съставка, действаща срещу свободните радикали, предпазвайки по този начин кожата от остаряване.

Съдържа се в Songe Fleuri


 

КИСЕЛИНА - ЛИМОНЕНА КИСЕЛИНА  /ACIDE CITRIQUE (Citric Acid)/: избелващо действие

Изравнява pH, за да има отлична поносимост с кожата.
Лимонената киселина се намира в природата, а в голямо количество - в лимона. Тя е причината той да е кисел.

Тя се използва в пастите за зъби като активна съставка. Неутрализирана до pH=7 тя действа и като избелващо средство. В козметиката се използва като “изравнител” на pH формулите, за да се доближат да физиологичното pH на организма, т.е. 5,5, за да не дразни кожата.

Съдържа се в следните продукти: ERIDENE - Formule Originale, ERIDENE - Haleine Fraîche, ERIDENE - Gencives Fragiles

 Връщане в началото на страницата


 

КИСЕЛИНА - МЛЕЧНА КИСЕЛИНА /ACIDE LACTIQUE (Lactic Acid)/: хидратира

Стяга, изравнява pH, за да има отлична поносимост с кожата.
Млечната киселина се добива чрез ферментацията на бактерии в млякото. Тя произлиза от разрушаването на лактозата от бактериите.

В козметиката се използва като активно средство за хидратация и стягане. Използва се и като “изравнител” на pH формулите, за да се доближат до физиологичното pH на организма, т.е. 5,5, за да не дразни кожата.

Съдържа се в следните продукти: Masque Argile Rose - Peaux sensibles, Masque Argile Jaune - Peaux sèches, Masque Argile Verte - Peaux grasses

Връщане в началото на страницата

 

 

Л

 ЛАВАНДИН /LAVANDIN (Lavendula Hybrida)/: почистващо, успокояващо, антисептично и регенериращо действие

Лавандинът е хибрид на лавандулата, от който се извличат етерични масла със силни почистващи, успокояващи, противовъзпалителни и антисептични свойства.

Съдържа се в следните продукти: Shampooing Soluté de Yogourt - Usage Fréquent, Shampooing Extra-Doux 1L - Usage fréquent

Връщане в началото на страницата


 

ЛАВАНДУЛА /LAVANDE (Lavendula Angustifolia)/: почистващо, успокояващо и регенериращо действие, подобрява кръвообръщението

Лавандулата расте по платата на областта Прованс във Франция. Латинското й наименование « lavare » /измивам/ подсказва за нейните почистващи свойства.

В козметиката се използва под формата на етерично масло или растителна вода, заради успокояващите й свойства. Тя е призната и заради нейните почистващи и подсилващи косата качества.

Съдържа се в следните продукти: Gamme Shampooings, Gommage Argile Blanche - Tous types de peaux,Gel Douchе-Dermoprotecteur, Gel Douche Tonifiant 1L, Shampooing Extra-Doux 1L - Usage fréquent

 ЛАЙКА /CAMOMILLE (Anthemis Nobilis)/: успокоява и омекотява

Много разпространена в регионите на Европа с умерен климат, лайката расте върху сушавите и песъчливи места, които са богати на силициев двуокис. Във Франция може да се намери в западните части и най-вече в района на Анжу, който предлага най-хубавата продукция.

Лайката се използва в козметиката главно под формата на вода от нейния цвят заради свойствата й да омекотява и успокоява.

Съдържа се в следните продукти: Rosée Florale, Pétale d’Iris

Връщане в началото на страницата


 

ЛЕСКА - КОРА ОТ ЛЕСКА /SOUAK (Juglans regia)/: подсилва и стяга венците

Съдържа се в следните продукти: ERIDENE - Gencives Fragiles, ERIDENE - Bain de bouche

ЛЕШНИК /NOISETTE (Corylus Avellana Nut)/: подхранващ, регенериращ, омекотяващ, предотватява дехидратацията

Лешниковото дърво има европейски произход. Среща се в горите. Богат е на масло, което много се цени в готварството, но също и в козметиката.

С високото си съдържание на етерични мастни киселини и витамин Е лешниковото масло подхранва и регенерира кожата, прави я по-еластична и я предпазва от дехидратация. Това е сухо масло, което е подходящо най-вече за смесен тип кожи с тенденция към омазняване, тъй като регулира излишъка от мазнина, бори се с черните точки и свива порите. Омекотява и успокоява. Препоръчва се също така като грижа за зачервяващи се и чувствителни кожи.

Съдържа се в следните продукти: Huile Botanique – Concentré de beauté, Eclat de Rose – Concentré regard dans Lavande, Rose Sève Florale – Sérum lissant, revitalisant dans Onagre и Hamamélis


 

ЛИМОН (етерично масло) /CITRON (Huile essentielle) (Citrus limonum)/: действа асептично, уравновесява секрецията на мазнини, спомага за намаляване на притока на кръв, подобрява тонуса, почиства, регенерира

Смята се, че родината на лимоновото дърво е Индия. Днес то може да се види навсякъде в Средиземноморския регион, но основният производител си остава Калифорния. Етеричното масло от лимон се получава чрез изцеждане на лимоновата кора. 1 кг етерично масло се получава от повече от 3000 лимона.

Етеричното масло от лимон притежава много свойства, основните от които са неговото антисептично и бактерицидно действие. То спомага за намаляване на притока на кръв и почиства. Особено подходящо е за мазните кожи и придава блясък на завехналите кожи. Помага също против преждевременното състаряване на кожата благодарение на неговите свойства да подобрява тонуса и да регенерира.

Съдържа се в следните продукти: Shampooing Bois de Saule - Antipelliculaire, Lait Corporel Hydratant - Régénérаnt, DENTARGILE - Gencives Irritées

Връщане в началото на страницата


 

ЛИПА  /TILLEUL (Tilia Platiphyllos Flower Extract)/: успокоява и предпазва

Липата е голямо диворастящо дърво, родината на което е Европа. Използва се открай време заради свойството му да успокоява. Американските иднианци приготвяли от него отвара /от кората/, за да почистват и лекуват рани.
В козметиката се използват главно цветовете, под формата на екстракт или вода, смесени под формата на микрокапсули с етерични масла. Екстрактът от липа успокоява кожата, прави я по-мека и отпочинала.

Съдържа се в Gel Douche Relaxant 1L

ЛИШЕЙ /LICHEN (Usnea Barbata)/: естествен консервант, притежава противомикробно действие

Съдържа се в следните продукти: Lotion Nettoyante, Gel Crème Purifiant, Crème Mains, Shampooing Bois de Saule - Antipelliculaire, Shampooing Vinaigre de Romarin – Cheveux gras, Moussant Familial

Връщане в началото на страницата

 

М

МАГДАНОЗ /PERSIL (Petroselinum Sativum)/: дълготрайно освежава дъха

Съдържа се в ERIDENE - Haleine Fraîche

МАКАДАМИЯ (масло) /MACADAMIA (huile de) (Macadamia Ternifolia) –: подхранва, хидратира, омекотява

Орехът макадамия е плод на тропическо дърво, произхождащо от североизточна Австралия. То е било открито от аборигените преди около 500 години.

Богато на палмитолеин (palmitoléine), рядка олеинова киселина, много полезна заради нейните подхранващи, омекотяващи, изглаждащи и защитни свойства, маслото от макадамия е много ценено в козметиката. То позволява също така да се запази хидро-липидния слой, предотвратявайки по този начин изсушаването на кожата.
Маслото от макадамия е и чудесно масажно олио.

Съдържа се в следните продукти: Crème Mains, Shampooing Moelle de Bambou - Cheveux secs

МАНДАРИНА (етерично масло) /MANDARINE (Huile essentielle) (Citrus reticulata)/: регенерира, омекотява, освежава, почиства

Мандарината, която произхожда от Китай, е позната още от древността. Наименованието й идва от това, че е била давана като подарък на мандарините.

Между основните свойства на етеричното масло от мандарина може да бъде посочена способността му да регенерира. В козметологията то е ценено също така заради неговите свойства да ободрява, да почиства и омекотява.

Съдържа се в следните продукти: Shampooing Bois de Saule - Antipelliculaire, Lait Corporel Hydratant - Régénérаnt


 

МАСЛИНА - ЕКСТРАКТ ОТ МАСЛИНА /SQUALANE (Squalane)/: мек овлажнител, подсилва хидролипидната преграда на кожата

Екстрактът от маслина е от растителен произход и се добива от зехтина. Много добре се приема от кожата. Той е основен компонент на хидролипидния слой, който предпазва кожата от външните въздействия. Прави кожата мека и нежна, и я предпазва от изсушаване.

Съдържа се в следните продукти: Elixir Végétal, Crème Réparatrice - Pieds secs

 МЕД - ЛАВАНДУЛОВ МЕД /MIEL DE LAVANDE (Mel)/: омекотяващ, хидратиращ, стягащ

Медът от дълго време е познат и се използва заради неговите свойства на антисептик и на лекарство за зарастване на раните. Богатото съдържание на захар го прави ценена съставка в козметиката заради свойствата му да омекотява, да подобрява еластичността и да овлажнява. Той допринася също така за подобряване на тонуса и за укрепване на кожата с участието на витамини, аминокиселини и минерални субстанции.

Съдържа се в следните продукти: Gel Douche - Dermoprotecteur, Savon Doux Végétal – ARGIMIEL


 

МЕНТА – сладка или зелена мента /етерично масло/ /MENTHE DOUCE (Huile essentielle) (Mentha Spicata)/: антисептично, успокояващо, освежаващо действие

Сладката мента, наричана още зелена мента, е сред най-често отглежданите. Наменованието й произтича от името на една нимфа от гръцката митология, Минта, която е била превърната от Персефон в цвете. Много е ценена както заради нейния аромат, така и заради благотворното й въздействие върху кожата.

С по-ниско съдържание на ментол от другите разновидности, сладката или още зелена мента е по-мека и по-малко агресивна. Използва се заради нейното действие като антисептик и като лекарство за заздравяване на раните. Ценена е също така за способността й да успокоява и освежава.

Съдържа се в Shampooing Bois de Saule - Antipelliculaire ; почистващ освежаващ гел за мъже SANG-FROID;


 


 

 МЕНТА - лютива /MENTHE POIVREE (Mentha Piperita)/: освежаващо, антисептично, стимулиращо метаболизма действие, подпомага овлажняването на кожата

Лютивата мента е растение, което произхожда от Близкия изток. Отглеждането й изисква свежа, глинеста, лека и богата почва.

Етеричното масло от лютива мента се използва заради неговите антисептични, освежаващи и подобряващи тонуса способности. То е богато на антиоксиданти (флавоноиди), които го превръщат в ефикасна съставка за защита от свободните радикали и за стимулиране на метаболизма и оросяването на кожата. В козметиката лютивата мента се използва също тока под формата на екстракт и вода от нейния цвят.

Съдържа се в следните продукти: Gamme Peaux jeunes, Savon Doux Végétal - ALARGIL, Lait-Spray Délassant - Pieds échauffés, Poudre Абсорбира - Déodorant pieds, Lotion Rafraîchissante - Jambes légères, Masques и Gommage, Gel Douche - Sport, DENTARGILE - Argile Verte

 

МЕНТОЛ /MENTHOL ( Menthol)/: освежаващо и успокояващо действие

Известен като локален анестезик, ментолът често е използван за облекчаване на мускулните болки. Усещането за свежест, което той създава при прилагането му, произтича от неговата способност да възбужда чувствителните към студа рецептори на кожата.

Съдържа се в следните продукти: Lait-Spray Délassant - Pieds échauffés, Lotion Rafraîchissante - Jambes légères, Gel Douche - Sport


 

 МОРКОВ /CAROTTE (Daucus carotta)/: омекотява, придава блясък

Морковът, произхождащ от Близкия изток и Централна Азия, е растение, чиито корени се използват като зеленчук. Богат на бетакаротин (провитамин A), той се препоръчва за това, че засилва имунната система и помага срещу преждевременното състаряване и образуването на бръчки.

В козметологията маслото от морков е известно като маслото, което разбужда блясъка на кожата. То притежава добри хидратиращи и ревитализиращи свойства и е подходящо за всички типове кожа. Богатото съдаржание на витамини A, B и F го превръща в идеалното масло за подготовка на кожата за слънчеви бани и улеснява почерняването на слънце.

Съдържа се в Huile botanique – Concentré de beauté

Връщане в началото на страницата

 

 

Н

НЕВЕН /CALENDULA (Calendula Offтукnalis)/: омекотява, предпазва, регенерира, успокоява, способства за заздравяване на раните, действа антивъзпалително и антисепично

Невенът е дребно цвете, наричано още Souci (от латински solsequia, което значи « който следи слънцето»). Нашите предшественици още в Средните векове са открили свойството на невена да спомага за зарастване на раните и са го използвали като лапи за рани и изгаряния.

Той притежава множество други свойства, които го превръщат в много използвана съставка в козметиката. С неговите качества да омекотява, предпазва, регенерира и успокоява, да способства за заздравяване на раните и да действа антивъзпалително и антисепично, той е подходящ и за най-чувствителните кожи.

Съдържа се в Rosée Florale, Secrи Botanique, Nuage Céleste, Gamme Gynea

 

НОЩНА СВЕЩ /ONAGRE (Oenothera Biennis)/: анти-ейджинг (против стареене на кожата), има регенериращо и предпазващо действие, подобрява еластичността на кожата

Нощната свещ , чиято родина е Северна Америка, днес се отглежда в повечето области с умерен климат. Маслото, извличано от нейните семена, се използва много в козметиката.

Богато на етерични мастни киселини (гама линолеични киселини и гама линоленични киселини), маслото от нощна свещ е търсено заради неговите свойства да забавя преждевременното стареене, да регенерира кожата и да подобрява нейната еластичност. То допринася също така за омекотяване и ревитализиране на епидермиса.

Съдържа се в следните продукти: Lait Corporel Hydratant – Modelant, Gel Douche – Exfoliant

Връщане в началото на страницата

 

О

ОРЕХ - БРАЗИЛСКИ ОРЕХ /NOIX DE PARA (Berthollеtia Escelsa)/: хидратира, подхранва и ревитализира

Бразилски орех или орех от Пара се наричат плодовете на ‘’Bertholettia excelsa’’, едно много високо дърво, което расте в див вид в тропическата гора на Амазония в Бразилия. Наименованието орех от Пара идва от името на бразилското пристанище, през което този плод се изнася.

Този орех съдържа едно ценно масло, което е богато на много ценените в козметиката етерични мастни киселини. Отлично успокоително и хидратиращо средство, то попива лесно и носи комфорт за кожата.

Съдържа се в Crème Mains


 

ОРЕХ - КОКОСОВ ОРЕХ /COCO (Coco Nucifera)/: хидратира, подхранва, подобрява елестичността на кожата

Кокосовият орех, който произхожда от Индия и Малайзия, има вкусна месеста част и крие много тайни за красота.

Маслото от кокосов орех, получавано от месестата част, се използва както за масаж, така и за грижи за косата и кожата. Млякото от кокос се използва също така и за грижи за тялото.

В козметиката кокосовият орех се използва под формата на течно и твърдо масло или екстракт. Богати на мастни киселини тези продукти придават гъвкавост на кожата, хидратират я и я подхранват.


 

Екстракт от кокосов орех /Extrait de Coco/: хидратира, подхранва, омекотява

Съдържа се в Lait Corporel Hydratant - Adoucissant 

Масло от кокосов орех /Beurre de Coco/: хидратира и действа антисептично

Съдържа се в Elixir Végétal

  Мастна киселина от кокосов орех /Acides gras de noix de Coco/: изглажда, подхранва

Съдържа се в гамата от сапуни - Gamme Savons

ОЦЕТ - БИЛКОВ ОЦЕТ (лавандула, розмарин, салвия, мащерка) /VINAIGRE DE PLANTES (Lavande, Romarin, Sauge, Thym)/: омекотява, действа анти-оксидантно, противовъзпалително и предпазва.

Комбинацията между лавандула и розмарин, салвия и мащерка придава на билковия оцет множество свойства, свързани с грижата за косата. Билковият оцет притежава антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, но същевременно е мек и предпазва кожата и косата.

Съдържа се в следните продукти: Shampooing Bois de Saule - Antipelliculaire, Shampooing Moelle de bambou - Cheveux secs, Shampooing Soluté de Yogourt - Usage Fréquent, Shampooing Extra-Doux 1L - Usage fréquent

Връщане в началото на страницата

 

П

ПАМУК /COTON (Gossypium)/: хидратира, омекотява, регенерира

Семената на памучния храст са обвити под фината като коприна дълговлакнеста вата на разпукнатите памучни пъпки. Те съдържат близо 40% масло, богато на омега 6 киселина и витамин Е, което се извлича за използване като хранителна и козметична съставка.

Памучното масло е познато в козметологията със своите многобройни достойнства. То е ценено заради неговите способности да регенерира, реструктурира, хидратира и омекотява.

Съдържа се в Huile Botanique – Concentré de beauté


 

 ПАПАИН /PAPAÏNE (Papain)/: против зъбната плака и зъбен камък

Екстрактът от папая /Papaïne/ е ензим, който се намира в латекса на папаята, между кората и пулпата. Той има премахващо зъбната плака действие, действа и против зъбния камък, като се бори с техните причинители, разрушавайки пептидните връзки на захарните протеини и цемента на зъбната плака. Папаинът се комбинира с Бромелаина, за да има още по-добър резултат.

Съдържа се в следните продукти: ERIDENE - Formule Originale, ERIDENE - Haleine Fraîche, ERIDENE - Gencives Fragiles

ПОРТОКАЛ - ЦВЯТ ОТ ПОРТОКАЛОВО ДЪРВО  /FLEUR D’ORANGER (Citrus Aurantium Amara Flower)/: успокоява, възстановява равновесието

Става въпрос за цветовете на горчивия портокал, малък трънлив храст с бели цветове. Силно ароматизирани и символ на чистотата, в древността тези цветове са били използвани за направата на венците на младоженците.

Водата от цвета на портокаловото дърво днес е известна и използвана заради нейния нежен аромат и свойствата й да успокоява и внася равновесие.

Съдържа се в следните продукти: Gamme Bébé (sauf Poudre douceur),Lait Corporel Hydratant – Adoucissant, Gel Crème Purifiant, DENTARGILE - Argile Verte, Gel Douche Relaxant


 

ПОРТОКАЛ - СЛАДЪК ПОРТОКАЛ /етерично масло/ /ORANGER ET ORANGE DOUCE (Huiles essentielles) (Citrus Sinensis, Orange Dulcis)/: успокоява, подхранва

Имащ за своя първа родина Китай, сладкият портокал вирее в наши дни и в Аржентина и Бразилия, в средиземноморските страни (Мароко, Тунис, Испания…). Етеричното масло от сладък портокал се извлича чрез студено пресоване от кората на този плод. Средно за 1 кг масло са необходими корите на 1000 портокала.

В козметологията това масло се използва заради свойствата му да успокоява и подхранва. То също така хидратира кожата и позволява да се води борба срещу проявите на стареене.

Съдържа се в следните продукти: Shampooing Bois de Saule - Antipelliculaire,Shampooing Vinaigre de Romarin -  Cheveux gras


 

 ПРОПОЛИС /PROPOLIS (Propolis Cera)/: бактерицидно, противогъбично действие

Прополисът е субстанция на пчелни продукти, богата на флавоноиди и разнообразни органични киселини.

Благодарение на неговите бактерицидни и антигъбични свойства, той особено се препоръчва за чувствителни и болезнени венци, както и при кървене от венците.

Съдържа се в DENTOLIS - Protection des gencives


 

ПРОТЕИНИ - ПШЕНИЧНИ ПРОТЕИНИ /PROTEINES DE BLE (Hydrolized Wheat Protein)/: подхранват, регенерират

Пшеничните протеини са надарени със защитни, подхранващи и хидратиращи свойства.

Истински регенериращи активни съставки, те възвръщат еластичността и здравината на кожата.

Съдържа се в следните продукти: Gamme Shampooings, Gel Nиtoyant Purifiant, Songe Fleuri, Rosée Florale, Nuage Céleste, Crème Hydratante Bébé, Mousse Lavante Bébé, Gel Moussant Extra-Doux, Gel Douche Relaxant 1L, Gel Douche Tonifiant 1L, Shampooing Extra Doux 1L - Usage fréquent


 

ПИПЕР - Зърна от Бял Пипер : произхождащи от тропическа лиана, Белият пипер е всепризнат за освежаващите си свойства. Богат на етерични масла той има стимулиращи и антибактериални свойства.

 


 

 

Р

 РОЗА /ROSE (Rosa Damascena)/: успокоява, хидратира, освежава, почиства, стяга и тонизира кожата

Известна от древността, розата е ценена заради нейната красота и аромат.

Водата от розов цвят, смятана за истинско съкровище на красота, се използва в множество козметични продукти за успокояване и освежаване на кожата. Тя е ценена също така заради нейните качества да стяга кожата и да подобрява нейния тонус.

Съдържа се в следните продукти: Rosée Florale, Secrи Botanique, Nuage Céleste, Eau pour la Toilиte, Gel Douche – Apaisant


 

РОЗМАРИН /ROMARIN (Rosmarinus Officinalis)/: стимулира, стяга, почиства, действа успокояващо

Розмаринът е бил една от първите билки, използвана като лекарство. Някога се е смятало, че той предпазва от лоши духове. Произхождащ от Централна Европа, днес е много разпространен и в Средиземноморието. Ароматът му е силен, свеж и тревист, с камфорова тоналност.

Етеричното масло от розмарин стимулира кръвообращението и подобрява тонуса на кожата без да я възпалява. Действа освежаващо, антисептично и антибактериално, като в същото време почиства кожата, подобрява нейния тонус и я хидратира.

Съдържа се в следните продукти: Gel Nиtoyant Purifiant, Lotion Nиtoyant, Masque Purifiant, Touch’Express, DENTARGILE - Anti-âge и Fortifiant, DENTARGILE - Argile Verte, Shampooing Vinaigre de Romarin - Cheveux gras, Savon Doux Végétal - ALARGIL, Masque Argile Verte - Peaux grasses

Връщане в началото на страницата

 

С

САЛВИЯ /SAUGE (Salvia officinalis)/: действа против изпотяване, анти-оксидант, противовъзпалително

Салвия, на латински « salvare » означава спасявам, оздравявам, е считана от римляните за « свещена билка ».

Етеричното масло от салвия има антисептични свойства и предотвратява изпотяването. Това масло способства и за успокояване на раздразненията по кожата. В козметиката се използва за тонизиране на кожата и за предпазването й благодарение на антиоксидантните му свойства, както и на способността да се бори със свободните радикали.

Съдържа се в следните продукти: Shampooing Argile Verte - Cheveux gras,Shampooing Moelle de Bambou- Cheveux secs, Shampooing Soluté de Yogourt - Usage fréquent, DENTARGILE - Gencives Douloureuses, Shampooing Extra-Doux 1L - Usage fréquent

 САПУНЧЕ /SAPONAIRE (Saponaria Officinalis)/: тонизира и почиства /с пяна/

Растението сапунче, наричано още “сапунено растение” се среща в Европа и Азия. Неговото име е Saponaria и идва от латинското « sapo » , което означава сапун. С името се свързва сапунения сок на растението, който се съдържа в цветовете. В козметиката се използва като заместител на сапуна.

Съдържа се в Moussant Familial

СИЛИЦИЕВ ДВУОКИС /SILICE (Silica)/: абсорбиращи, матиращи свойства

В природата силициевият двуокис се среща като минерал. Намира се в седиментните, метаморфни и вулканични скали.

В козметиката силициевият двуокис се използва заради неговите абсорбционни и матиращи свойства.

Съдържа се в Elixir Végétal

СИНЧЕЦ /метличина/ /BLEUET(Centaurea Cyanus)/: освежаващо, омекотяващо и подобряващо кръвния ток действие

Метличината е цвете, произхождащо от Близкия изток, което расте във всички умерени климатични зони. Неговите достойнства и в наши дни са много търсени в козметологията.

Тя допринася за облекчаване на раздразненията и възпаланията на клепачите. Всичките разновидности на водата от цвят на метличина имат многобройни свойства – освежават, подобряват кръвния ток, омекотяват, успокояват, почистват, регенерират и действат антисептично – и те често се използват.

Съдържа се в следните продукти: Pétale d’Iris, Nuage Céleste, Elixir Végétal, Caresse d’herboriste, Gamme Gynea


 

СЛЪНЧОГЛЕД /TOURNESOL (Helianthus Annuus)/: действа като анти-оксидант, подхранва и омекотява

Наричан също “Голямо слънце”, слънчогледът произхожда от западните части на Северна Америка. За индианците от Северна Америка той е божествено растение. Отглежда се главно заради богатите на масло семена.

Слънчогледовото масло притежава способността да подхранва и омекотява, заради които е ценено в козметологията. Богато на мастни киселини, то е особено препоръчвано за сухи кожи, които хидратира и защитава. Съдържанието на витамин Е му придава антиоксидантни способности, които спомагат за предпазване на кожата от стареене.

Съдържа се в следните продукти: Secrи Botanique, Songe Fleuri, Caresse d’herboriste, Touch’Express, Gamme Laits Corporels Hydratants, Crème Mains, Savon Doux Végétal - ARGIMIEL, Lait de Toilиte Bébé, Crème Hydratant Bébé


 

СОДА БИКАРБОНАТ /BICARBONATE DE SOUDE (Sodium Bicarbonate)/: избелващо действие

Содата бикарбонат е продукт с многобройни свойства и може да се използва в много области. В козметологията тя се прилага главно в избелващите прахове и пасти за зъби заради нейните избелващи и абразивни свойства.

Съдържа се в ERIDENE - Poudre Blanchissante
 

Връщане в началото на страницата

 

Т

ТАЛК /TALC/: абсорбиращо и изглаждащо действие

Талтък е минерал, използван под формата на пудра в козметиката, главно заради свойствата му да абсорбира, изглажда и омекотява.

Съдържа се в следните продукти: Poudre Absorbante - Déodorant pieds, Poudre Douceur Bébé

ТИКВА – МАСЛО ОТ СЕМЕНА ОТ ТИКВА /PEPINS DE COURGE (Huile) (Curcubita Pepo (Pumpkin) Seed Oil)/: анти-оксидантно действие, действа активно върху свободните радикали, защитава, хидратира, подхранва и омекотява

Тиквата произхожда от Америка и по-точно от Мексико и Тексас. Внесена е в Европа през XVI век.

Тя е призната и използвана заради медицинските си достойнства. В наши дни са разкрити многобройните свойства на маслото от семена на тиква, които се използват в козметиката. Антиоксидант и активнодействащ агент срещу свободните радикали, то предотвратява преждевременното стареене на кожата. Омекотява и хидратира кожата.

Съдържа се в Elixir Végétal

Връщане в началото на страницата

 

 

У

 

 

 

Ф

ФЛУОР - ДЕРИВАТ ОТ ФЛУОР /DERIVE DE FLUOR (Sodium Monofluorophosphate)/:

Ефикасна борба с кариеса.

Съдържа се в следните продукти: Secret Botanique, Songe Fleuri

Връщане в началото на страницата

 

Х

ХАМАМЕЛИС /Магьоснически лешник/ /HAMAMELIS (Hamamelis Virginiana)/: успокоява, действа противовъзпалително, стимулира кръвообращението

Хамамелисът, наричан още и « Магьоснически лешник » , е храст, чиято родина е Северна Америка. Листата му широко се използват за всякакви смущения в кръвообръщението. Днес той се отглежда също и в Европа.

Често се използва под формата на вода от цветовете му. Едновременно с противозъвпалителното му действие, притежава свойствата да успокоява, да стимулира кръвообръщението, да повишава устойчивостта на капилярите.

Съдържа се в следните продукти: Lait Corporel Hydratant - Modelant, Lait Corporel Hydratant - Регенерира,Crème Réparatrice - Pieds secs, Masque Argile Jaune - Peaux sèches, Gel Douche - Exfoliant

Връщане в началото на страницата

 

Ц

 

Връщане в началото на страницата

 

 

Ч

ЧАЕНО ДЪРВО /TEA TREE (Melaleuca Alternifolia)/: стягащо, антибактериално и противогъбично действие

Растението melaleuca alternifolia, познато повече като чаено дърво, се среща главно в Австралия и Юго-източна Азия. От листата му се извлича етерично масло със свеж и камфоров аромат, признато заради неговите свиващи, антибактериални, противогъбични, антисептични и омекщотяващи свойства.

Съдържа се в следните продукти: Gel Nettoyant Purifiant, Lotion Nettoyantе, Masque Purifiant, Touch’Express, Lait-Spray Délassant - Pieds échauffés, Poudre Absorbante - Déodorant pieds, Savon Doux Végétal - ALARGIL, Shampooing Bois de Saule - Antipelliculaire

ЧАЙ - Бял Чай /Thé Blanc/ : по-богат на полифеноли от Зеления чай, Белият Чай е ефикасен и мощен анти-оксидант, който спомага за естественото възобновяване на кожата.


 

Връщане в началото на страницата

 

Ш

ШИЙ - МАСЛО ОТ ШИЙ /BEURRE DE KARITE (Butyrospermum Parkii)/: регенерира, омекотява, предпазва кожата като цяло и в частност от обезводняване

Ший е плодно дърво, което расте само в диво състояние в гористите савани, по склоновете на хълмовете или по платата на цяла Западна Африка. Маслото от ший се получава чрез пресоване на ядките, които са в сърцевината на плода на това дърво.

Естествено богато на витамини A, D, E и F, маслото от ший е търсено заради неговите свойства да възстановява, да предпазва от сухота и да защитава кожата. Като подхранва и хидратира кожата, то я предпазва от изсушаване, благоприятства обновяването на клетките, омекотява и облекчава кожата и защитава епидермиса от външни агресивни влияния.

Съдържа се в следните продукти: Beurre de Karité, Lait Corporel Hydratant - Nourrissant, Lait Corporel Hydratant - Régénérant, Lait Corporel Hydratant - Modelant, Savon doux végétal – SURGRAS Karité, Crème Réparatrice - Pieds secs, Crème Hydratante Bébé, Songe Fleuri, Masque Argile Rose - Peaux sensibles, Gel Douche - Apaisant

Връщане в началото на страницата

 

Щ

 

Връшане в началото на страницата

 

 

Ъ

 

Връщане в началото на страницата

Ю

 

Връщане в началото на страницата

Я

 

Връщане в началото на страницата

Съдържа се в следните продукти: душ-гел за мъже CABINE de BAIN ; дезодорант спрей за мъже SAFE-CONTROL ; хидратиращ крем за мъже GUEULE D’ANGE; почистващ освежаващ гел за мъже SANG-FROID; пяна за бръснене FINE LAME; балсам за след бърснене PARE-FEU